Čemaž
Čemaž raste tam, kjer je zemlja bolj vlažna (ob potokih, rekah). Najpomembneje je, da čemaž dobro poznamo. Značilno zanj je, da ima list samo en pecelj in dva sočna lista. List, če ga zmečkamo med prsti, diši po česnu. Vendar pozor, če to naredimo večkrat zaporedoma, nam bodo roke dišale po česnu, zato bodimo vseeno pozorni na obliko in število listov. Paziti moramo, da ga ne zamenjamo s šmarnico, podleskom ali pegastim kačnikom, ki so zelo strupeni!
Uporabni so listi (marec oz. april), popki (druga polovica aprila) in čebulice (jeseni).
Shranjevanje
liste sesekljamo ali zmeljemo, dodamo malo morske soli, napolnimo v kozarčke in zalijemo z olivnim oljem ter zapremo. Tako pripravljen je uporaben eno leto. Sušeni listi se ne obnesejo, saj izgubijo vso aromo in dobre lastnosti (vitamina C in A, eterična olja). Popke in čebulice lahko vložimo v kis.
Predlogi
Različni namazi iz svežih čemaževih listov (s skuto, kislo smetano), kot špinača, kot tržaška omaka. Možnosti za pripravo različnih jedi je veliko in si jih vsak lahko pripravi po svojem okusu.
Čemaž se lahko tudi presadi na vrt ali ob kakšno ograjo. Priporočljivo pa je, da smo pri tem skromni, saj se sčasoma lepo razraste, zato ni potrebe, da bi presadili preveč sadik z naravnega rastišča.
Nekaj receptov kot izziv za ustvarjanje novih jedi:
Čemažev namaz
Liste čemaža, olivno olje in malo soli zmeljemo, dodamo skuto in dobro premešamo. Skupaj s polnovrednim kruhom, je odlična malica.
Čemaževa solata
Eno skodelico čemaževih listov drobno narežemo, dodamo bučno (ali olivno) olje, jabolčni kis in malo posolimo. Kombiniramo lahko z drugimi solatami ali dodamo narezan kuhan krompir.
Solata s čemažem in trobenticami
Enaka dela čemaža in cvetov trobentic narežemo, začinimo z oljem in kisom ter solimo. Potresemo z nekaj cvetovi trobentic.
Čemaževa juha
Skuhamo olupljen, na koščke narezan krompir. Ko je že skoraj kuhan, dodamo narezane čemaževe liste in skuhamo do konca. Po okusu začinimo. S paličnim mešalnikom zmeljemo v kremno juho.
Skutni zavitek s čemažem
Pripravimo slano varianto skutnega zavitka. Preden zavitek zvijemo, skuto potresemo z nekaj sesekljanega čemaža. Zvijemo in spečemo.
Irena Rabarbara