Zelemenjava http://www.zelemenjava.si/chelsea-fringe-lj

Kako izdelati balkonski kompostnik za deževnike

Datum: 16. 5. 2015
Ura: 11.00 – 12.00
Lokacija: Na Špici (Prule, nasproti Botaničnega vrta in Biotehnične šole)
Organizira: Inštitut za razvoj poslovne odličnosti
Kontakt:

vercompost-bin

opis dogodka:

Ponovno obujeno in postavljeno tudi v prostor urbanega vrtičkarstva. Deževniki, pravzaprav kalifornijski deževniki. To so tisti pridni delavci, ki naše organske odpadke predelujejo v ponovno koristno snov, kompost. Znan tudi pod imenom vermikompost. Tako imenovano črno zlato ali preprosto le organsko gnojilo, bogato s kalijem, magnezijem, dušikom in fosforjem, ki ga lahko dodajamo neposredno h koreninski grudi.
Danes ga uporabljajo vrtnarji in mali vrtičkarji, ki cenijo kakovost in jim ni vseeno, s čim bogatijo zemljo in večajo pridelek.

Za vse vas, ki svojo vrtnarsko strast živite v manjšem obsegu stanovanja v bloku, terasah, manjših vrtičkih, želimo predstaviti lično, praktično in preprosto izdelavo kompostnika, ki je primeren za postavitev na balkone ali v zaprte prostore, ter predstaviti že delujoči kompostnik.
Da, tudi na terasi lahko z nadaljnjo uporabo organskih odpadkov pridelujete kvaliteten kompost in vplivate na kakovost pridelane zelenjave.

english

vtisi z dogodka:

Navdušenje, dobro voljo udeležencev tudi oblačno vreme ne prežene in prepustiti se spontanosti dogodka da vedno dober rezultat.
In smo zastaviti, da bi vse skupaj postala nova, pozitivna dogodivščina ponosnega lastnika kompostnika z deževniki. Zakaj ravno z deževniki? Ker se rdeči deževniki prehranjujejo z bio odpadki, in jih predelajo v bogato, naravno gnojilo. Lahko tudi doma, na našem vrtu.
Tako je klepet ob pripravi prostorčka, radovednost obiskovalcev, z malce improvizacije in začetne zadrege, tudi kompostnik počasi začel dobivati svojo obliko. Malo pokrito vedro z deževniki pa je ves čas vzbujalo radovednost, a se pridni delavci niso dali motiti.
Predstavitev vseh pripomočkov, pojasnilo zakaj in kaj izbrati, kje dobiti, kako pripraviti, kje kupiti? Kaj so potrebni materiali in kdaj so primerni za nastanitev deževnikov? Kateri so primerni deževniki? Kako poskrbeti, da se veselo zaženejo na delo? Kaj imajo radi in česa ne marajo?
Čas, ko so vprašanja in pomisleki dobili odgovore.
Možnost videti in spraševati, bi bil kratek povzetek delavnice.
Ter pozitivna energija, veliko vprašanj, nove ideje, smeh in ljudje. Lahko je še toliko priprav, načrtovanja. Na koncu so ljudje tisti, ki vtisnejo svoj pečat, pustijo dober občutek in zadovoljstvo.

dogodki festivala chelsea fringe 2015:

Scroll Up