Zelemenjava

Hoja za vodo

kdaj in kje:

Datum: 5. 6. (Svetovni dan okolja)
Ura: 17.00 – 19.30
Lokacija: Park Tabor
Organizira: Jerneja Pavček, Hoja za vodo

PROGRAM FESTIVALA

Kratka predstavitev projekta Hoja za vodo

Glavno vodilo Hoje za vodo je ozaveščanje na področju oskrbe s pitno vodo, z gibanjem, s hojo. Dnevno za osnovne fiziološke potrebe porabimo 1,5 do 3 litre vode. Če se po takšno količino vode odpravimo peš, se naš odnos do vode ne glede na vremenske razmere zagotovo spremeni. Voda je pravica vseh. Vsakomur bi moralo biti dano, da ima dostop do sveže pitne vode. Hoja za vodo je – kot pove že ime projekta – sprehod oz. izlet v naravi v smeri vodnega (iz)vira kot simbolična gesta, pri kateri želimo pokazati, da se je za pitno vodo treba potruditi. Hoje za vodo se lahko udeležijo vsi, ki jih tovrstna aktivnost veseli in želijo primakniti svoj kamenček v mozaiku sprememb v svetu. Vsaka pot se začne s korakom, vsaka sprememba v svetu pa v nas samih. Zato bodimo zgled, bodimo sprememba. Hoja za vodo lahko poteka v manjših skupinah (prijatelji, družine) ali večjih organiziranih skupinah (vrtci, šole, zaposleni, politiki, upokojenci).

Zagotovo vodi posvečamo premalo pozornosti. V prvi vrsti se premalo zavedamo dejstva, da je naše telo sestavljeno iz vode, voda je del nas in predstavlja 60 % telesne mase, 70 % možganov in 80 % krvi. Izogibajmo se kupovanju vode v plastenkah, saj je to neekološko in neekonomično. Številne analize so pokazale, da se voda v plastenkah po kvaliteti ne razlikuje od tiste iz vodovoda oziroma je kvaliteta vode v plastenki zaradi prisotnosti bisfenola A, ki se izloča iz plastike, celo mnogo slabša.

Program aktivnosti:

  • Kratka predstavitev projekta Hoja za vodo vsem udeležencem,
  • Hoja za vodo med izbranimi pitniki po Ljubljani (izbrana krožna trasa cca 1,0 – 1,5 km),
  • Vrnitev na izhodiščno točko,
  • Klepet o dogodivščini, vtisih, občutkih,
  • Kratka predstavitev allium testa (čebulnega testa), s katerim na preprost, a učinkovt način ugotavljamo kakovost vode.

Hoja za vodo bo potekala na Svetovni dan okolja in bo izvedena v vsakem vremenu in je primerna za vse starostne skupine. Ne pozabite na športno obutev in oblačila, s seboj pa imejte tudi litrsko steklenico za vodo (steklenko).

vtisi z dogodka:

Na dogodku Hoja za vodo @ Festival Chelsea Fringe smo prehodili dobra 2,5 km, otroci so nosili pol litra vode, odrasli liter. Spoznali smo, da bi bilo prenašanje vode, za najnujnejše vsakdanje potrebe, zelo naporno delo. Lahko smo hvaležni, da nam pitna voda priteče v usta skoraj za vsakim kotičkom v našem glavnem mestu in doma iz pipe.
»Poučna izkušnja«, smo na koncu vzkliknili, enoglasno!

Scroll Up