Zelemenjava http://www.zelemenjava.si/chelsea-fringe-lj

Kuhajmo z Vodnikom

Datum: 16. 5. – 7. 6. 2015
Lokacija: pri vas doma
Organizira:  Institut Jožef Stefan
Kontakt:

Med 300 recepti v Vodnikovih Kuharskih bukvah si izberite najljubšega, ga pripravite, sliko skuhane jedi skupaj z njenim poimenovanjem in heštegom #NajVodnik pa objavite na svojem profilu na Twitterju ali Instagramu oz. Facebook strani Zelemenjava. Če imate blog, lahko svojo verzijo Vodnikovega recepta tudi objavite.

english

opis dogodka:

V okviru projekta o starejši slovenščini IMP, ki je “vir meseca maja” v projektu Trojine, smo na Institutu Jožef Stefan izdelali digitalno knjižnico slovenskih knjig iz daljnih časov, za katero se izkaže, da je polna zanimivih modrosti, ki ne bi smele toniti v pozabo. Med njimi so tudi gastronomske:
– Vas zanima, kakšnega okusa je rumena juha?
– Se za takim imenom, kot je postna župa od ribjega droba, sploh lahko skriva kaj okusnega?
– Ali bi danes lahko nekaznovano jedli vse jedi po receptih iz prve kuharske knjige v slovenščini, ki je bila objavljena leta 1799?
 
Vse to in še več vam bodo razkrile Kuharske bukve Valentina Vodnika. Prepričani smo, da se boste zabavali ob listanju ob prebiranju receptov (recimo, koliko tehta en cegu čokolade?), prav poseben izziv pa bo tudi jezik tistih časov. Če ob branju naletite na kakšno nerazumljivo besedo, si lahko pomagate s slovarčkom zastarelih besed ali pobrskate po korpusu starejših besedil.
 
Kako sodelovati?
 
Med 300 recepti v Vodnikovih Kuharskih bukvah si izberite najljubšega, ga pripravite, sliko skuhane jedi skupaj z njenim poimenovanjem in heštegom #NajVodnik pa objavite na svojem profilu na Twitterju ali Instagramu oz. Facebook strani Zelemenjava. Če imate blog, lahko svojo verzijo Vodnikovega recepta tudi objavite.
 
Kuharski izziv traja od 16. maja do 5. junija, nato pa 6. in 7. junija na twitterju in Facebook strani Zelemenjava poteka glasovanje za zmagovalca v treh kategorijah:
– najzahtevnejši recept
– najbolj slinocedni recept
– recept z največjim gravž faktorjem

Vse tri zmagovalce bomo razglasili zadnji dan festivala, zanje imamo unikatne Vodnikove majice.
Naj vam kuhle in pokrovke lepo pojejo in iz loncev fino diši!

dogodki festivala chelsea fringe 2015:

Scroll Up