Zelemenjava

Gradimo muzejski vrt: izdelovalnica balkonskega vrta in izmenjava sadik

kdaj in kje:

Datum: 24. 5.
Ura: 14.00 – 18.00
Lokacija: travnik pri Rusjanovem Trgu, Fužine
Organizira: BIO50, skupina ‘Spoznaj svojo hrano’

PROGRAM FESTIVALA

opis dogodka:

V okviru bienala oblikovanja BIO50 in lokalnega festivala Fešta na Fužinah, skupina ‘Spoznaj svojo hrano’ pripravlja izmenjavo sadik lokalnih kmetovalcev in urbanih vrtičkarjev, ki bo potekala na Fužinskem travniku, blizu muzeja. 
Na delavnici bomo predstavili možne načine oblikovanja balkonskih vrtov. Dogodek je namenjen iskanju alternativnih načinov samo-oskrbnega vrtnarjenja kot tudi povezovanju obstoječih lokalnih pridelovalcev zelenjave in prebivalcev soseske. 
 
Vabljeni prav vsi, domači prigrizki so zaželeni. 
Dogodek je brezplačen in bo potekal ne glede na vreme.
 
Delavnica je del procesa oblikovanja Muzejskega vrta na prostem, namenjenega povezovanju lokalne skupnosti in muzeja skozi izobraževanje, druženje in različne vrtnarske eksperimente.

vtisi z dogodka:

Delavnica, ki je potekala minulo soboto v okviru festivala Fešta na Fužinah, je del procesa oblikovanja novih trajnostnih praks v povezavi s prehrano ter povezovanja Muzeja za arhitekturo in oblikovanje z lokalno skupnostjo.
Razdeljena je bila na tri delovne enote, ki so bile posvečene prepoznavanju lokalnih potencialov za samooskrbo. Izmenjevali smo sadike, se učili o balkonskih zasaditvah, šivali vreče za zasajevanje in izpolnjevali zemljevid užitnih Fužinskih krajin. Zemljevid, ki ga bomo še dopolnjevali, nam služi kot nabor kolektivnega lokalnega znanja o obstoječih in potencialnih praksah v povezavi s pridelavo, izmenjavo in pripravo hrane. Še v tem tednu, bomo nadaljevali z delom na terenu, obiskali bomo lokalne iniciative in pridelovalce hrane, saj nas v prihodnje zanima oblikovanje novih mikro-političnih prostorov, namenjenih druženju skozi prosto izmenjavo znanj, v obliki učnega vrta, skupnostne kuhinje na prostem ali izmenjevalnice lokalno pridelanih dobrot. Zato vabimo vse lokalne in okoliške prebivalce, da se nam pridružite in so-ustvarjajate ‘nove Fužine’ skupaj z nami. Tekočim dogodkom lahko sledite na naslednjem naslovu: https://www.facebook.com/Spoznajsvojohrano.

Scroll Up