Dišeče milo
Sestavine:
- mandljevo olje 60 g
- oljčno olje 130 g
- karitejevo maslo 75 g
- kokosovo olje 150 g
- palmovo olje 45 g
- babasu olje 30 g
- čebelji vosek 10 g
- H2O 190 g
- NaOH 71,5 g
Eterična olja:
- et. olje klinčkov 3 g
- et. olje cimeta (lubje) 5 g
- et. olje bergamotke 7 g
Možen dodatek:
- vanilija v prahu 1,5 g (iz ekološke pridelave najlažje dobiš Sonnentorovo)
Izdelava:
Olja zmešaš in segreješ na 50 stopinj. Lug počasi in previdno dodaš v destilirano vodo (in ne obratno, saj v tem primeru povzročiš burno in nevarno kemijsko reakcijo) ter ohladiš na 50 stopinj. Raztopino nato primešaš oljem in miksaš pol ure, da se masa malo zgosti. Miksaj pazljivo, ker lug lahko povzroči opekline. Zato toplo priporočam uporabo zaščitnih rokavic in očal ter dolge rokave. Dodaš eterična olja in po želji še vanilijo. Vliješ v plastično posodo, posodo zapreš in zaviješ v brisačo. Po kakem dnevu ali dveh milo vzameš iz posode in ga razrežeš na poljubne kose. Za vsak slučaj mu s pH trakovi ali pH metrom izmeriš še pH (med 9 in 10,5). Milo naj nato zori 6 do 8 tednov, raje dlje.
Vse o milih na najboljši možen način lahko izveste na super blogu Moja domača kozmetika in v časopisu za tolmačenje znanosti Kvarkadabra.