Vrt na kuhinjskem pultu
O kalčkih je bilo popisanih že toliko strani, da lahko samo upamo, da je bil papir recikliran. Zato naj ta zapis služi le kot opomnik za zimske vrtnarske akrobacije, saj za kalčkanje ne potrebujemo skoraj nič prostora, pa tudi svetlobe ne. In kot opogumnik, da lahko šoping obvezne opreme mirno preskočimo, saj kalčki čisto super uspejo tudi v navadnem kozarcu za vlaganje, ki ga zapremo z naluknjanim pokrovom ali gazo. Je pa treba v jutranjo in večerno rutino vkomponirati redno in temeljito spiranje, sicer bomo na kuhinjskem pultu gojili predvsem plesni s takim in drugačnim pedigrejem. Jaz jih zjutraj spiram medtem, ko čakam, da zavre voda za kavo, zvečer pa potem, ko še zadnjič nahranim mačke, vzame mi manj kot minuto. Kalčke lahko mirno pripravimo iz ekološko pridelanih domačih semen (npr. redkev, drobnjak, ajda, grah), pa tudi iz ekoloških semen, ki jih kupimo za kuhanje (npr. čičerika, leča, soja), to je veliko ceneje kot specializirane semenske vrečke za kalčkanje. Pa še to: voda, ki jo odcedite s kalčkov, je super za zalivanje rož.
Na mojem železnem repertoarju se znajdejo:
- za na kruh: alfalfa, daikon redkev in kitajski drobnjak
- za na solato: brokoli, rdeče zelje, čebula
- za v muslije: sabljasti triplat, pšenica in mandlji
- za v lonec: leča, čičerika in mungo fižol
Pa vaši favoriti?