Kam s kapucinkami
Ker me je ob zadnji ohladitvi zagrabila tista znana panika, ki nastopi ob zaključku vsake vrtnarske sezone, sem šla takoj na teren, delat inventuro. Ugotovila sem, da imam prvič v življenju malo morje (ne pretiravam) prekrasnih kapucink, ki med prvimi podležejo mrazu. Sicer jih že nekaj sezon uporabljam za lepšanje zajtrkov in solat, ampak z dekorativnim tempom bi pred prvo slano kvečjemu pokonzumirala pest ali dve, največ tri prekrasnih cvetov in listov, večina pa bi pristala na kompostniku. Zato sem guglala in klikala in sestavljala seznam receptov, ki vsebujejo čim večje količine kapucink. Preizkusila sem vse, zmagovalne tri pa priporočam tudi vam, če še uspete po desni prehiteti zimo.
Juha iz kapucink
Sestavine:
- 1 skleda cvetov in/ali listov kapucink
- nekaj strokov česna
- 1 žlica najljubšega olja
- kokosovo mleko
- sol
Priprava:
Cvetove in liste kapucink operemo in osušimo. Česen sesekljamo in ga popražimo na olju. Dodamo kapucinke in jih podušimo, da padejo skupaj. Dodamo kokosovo mleko. Ko juha zavre, jo odstavimo in zmešamo s paličnim mešalnikom. Po želji lahko dodamo še limonsko travo, čili in zelenjavno kocko.
Pesto iz kapucink
Sestavine:
- 1 skleda cvetov in/ali listov kapucink
- nekaj strokov česna
- malo oljčnega olja
- pinjole
- parmezan
- sol
Priprava:
Cvetove in liste kapucink operemo, osušimo in vržemo v mešalnik. Dodamo olupljene stroke česna, popražene pinjole, malo oljčnega olja in soli ter zmiksamo, da dobimo pasto. Po potrebi dodamo še malo olja in primešamo nariban parmezan. Porabimo takoj ali presujemo v steklene kozarce, na vrh pa dolijemo še za prst olja, da pesto ni v stiku z zrakom. Pesto hranimo v hladilniku in pazimo, da ne pozabimo nanj.
Maslo s kapucinkami
Sestavine:
- 1 skleda cvetov kapucink
- maslo ali ghee
Priprava:
Maslo ali ghee stopimo na nizki temperaturi in primešamo sesekljane cvetove kapucink. Prelijemo v modele za magdalenice, muffine ali druge manjše posodice ter postavimo na hladno, da se maslo strdi. Strjeno maslo nato hranimo v hladilniku ali zmrzovalniku in ga namesto druge maščobe uporabimo pri pripravi rižot, testenin ipd. Po želji maslu lahko dodamo tudi česen, sol in druga zelišča/začimbe.