Kruh, simpl ko pasulj
Sestavine za kilogramski hlebec:
– 1 kg moke (črna, bela, lahko mešano, ni panike)
– 2 žici soli
– 2 žlici sladkorja (ni treba s kupčkom, lepo poravnani)
– 3 vrečke suhega kvasa (deluje tudi z manj, samo ne tako močno.)
Oreščki (prostopoprešernu)
– ponavadi dodam 1 šalčko lanenih semen in 1 šalčko mešanice semen sončnic, buč, sezama in lanu
– 2 pesti praženih lešnikov
– 2 pesti orehov
– …
Priprava:
– V moko dodaš sladkor in sol, pomešaš.
– Dodaš še kvas in spet pomešaš.
– Dodaš semena in oreščke in spet pomešaš.
– Potem dodaš cca 8 dcl tople vode.
– Zamesiš. Priporočam kuhalnico ali neko njej podobno pomagalo, ker bo zmes zelo mokra in pocasta. Kar je kul, nič bat.
– Daš vzhajat za 1 uro nekam, kjer ni prepiha. Jaz maso v posodi prekrijem s krpo. Med vzahanjem bo testo večkrat hotelo uiti iz svojih okvirjev, zato ga znova napadeš s kuhalnico, da uplahne.
– Pekač opremiš s peki papirjem (Če hočeš več okusa v spodnji skorji, pekač lahko namaziliš z oljem. Jaz sicer tega več ne počnem, ker sem imela potem strašen problem kruh spraviti ven. Je pa dooober ko zlodej).
– Testo vržeš v pekač in v pečici pečeš 15-19 minut na 230⁰C, potem pa temperaturo znižaš na 180⁰C in pečeš še 45-49 min. Čas pečenja malce prilagajaš okusu. Odvisno od tega, ali imaš raje zapečenega ali ne.
Pa dober tek!
Polonca Štritof