Lizike proti kašlju
Potrebujemo: sladkor, kovinske žličke, krožnik
V suho posodo nasujemo sladkor in ga ob mešanju počasi raztopimo. Postati mora zlate barve. V tako raztopljen sladkor pomočimo žličko. Malo jo zavrtimo (kot pri medu), da se sladkorna raztopina lepo porazdeli po njej. Žličko odložimo na krožnik, ki smo ga malo namazali z oljem, da se žlička ne prilepi. Pustimo, da se ohladi.
Ponudimo, ko boli grlo, saj olajša bolečine. Seveda pa odmerjamo v manjših količinah, kot vsa zdravila.
Varianta: stopljen karamel sladkor lahko vlijemo oziroma nakapljamo na krožniček, ki smo ga namazali z oljem. Tako dobimo manjše koščke – ploščice. Pustimo, da se ohladi.
Recepta iz otroštva se je spomnila Irena Rabarbara
Božena Mislej dodaja: Lizikam dodamo toplo mleko in nekaj listov žajblja in si zdrav v enem dnevu. (Jerneja Pavček opozarja, da pogosto in dolgotrajno uživanje žajblja z mlekom ni primerno, še posebej ne za otroke. Mlečne maščobe namreč dobro topijo eno od žajbljevih sestavin tujon, ki povzroča odvisnost. Vodni izvlečki ali poparki iz žajbljevih listov pa tujona ne vsebujejo, ker se v vodi ne topi.)