Marmelade
Moram priznati, da so marmelade že nekaj sezon moja strast!
Neskončno uživam, ko eksperimentiram s kombinacijami različnega sadja.
Osnovni proces za marmelade sem povzela po mami, ki je skozi poletje na robu štedilnika (na drva, seveda) ob kuhanju kosila mimogrede kuhala še marmelade iz sezonskega sadja.
Oprano sadje narežem na manjše koščke, nekatero tudi olupim. Sladkam po občutku in dušim. Ko sadje začne razpadati in spusti sok, posodo odstavim. Sok z zajemalko odvzamem in vročega zaprem v manjše stekleničke. Sadje s paličnim mešalnikom spasiram na grobo, dosladkam, če je potrebno in dušim naprej.
Ko kapljica marmelade na krožničku ostane čvrsta (to je preizkus), je marmelada kuhana. Zaprem jo v vroče kozarce, jih obrnem na pokrovčke in pustim da se pokriti v miru ohladijo. To je vsa umetnost!
Sok uporabim za dodatek sadnim solatam, za preliv čez sladoled ali kot sirup za razredčit z vodo.
Rada imam pomarančo in banano. Zelo dišeča in dobra je marmelada iz banan. Nekaj posebnega je iz limone, breskve in črnega ribeza. Kuham in mešam po navdihu in moram povedati, da je odpiranje kozarčkov vedno znova prijetno kulinarično doživetje.
Božislava Hebar