Ognjičeva krema
Odkritje minule vrtnarske sezone je bila vsestransko uporabna krema za staro in mlado, ki jo je tako prijetno in dišeče mešat, kuhljat, cmarit in prelivat, da bi najraje kar postala profesionalna teta Pehta. Pa še malo vrtnega veselja prišparamo za najbolj mračni del leta.
Potrebujemo:
- za eno skodelico svežih ognjičevih listov
(ali četrt skodelice suhih), - za pol skodelice oljčnega olja
(hladno stiskanega), - dve žlici čebeljega voska, karitejevega masla ali kokosove masti
(lahko tudi kombinacija) - po želji še poljubno eterično olje
(jaz sem uporabila sivko)
Ognjičeve liste prelijemo z oljem in pozabimo nanje za nekaj tednov, da dobimo macerat. Če se nam mudi, pa lahko liste v olju na zelo nizki temperaturi pražimo 2-3 ure. Olje precedimo in mu dodamo čebelji vosek ali kakšno drugo mast, ki je pri sobni temperaturi v trdnem stanju, ga na nizkem ognju stalimo, po želji dodamo par kapljic eteričnega olja, nato pa vse skupaj prelijemo v posodice. Posodice so lahko manjši stekleni kozarci za vlaganje ali stare posodice od krem, ki smo jih že porabili. Krema se hitro strdi, uporabimo pa jo lahko za mazanje nog, rok, masažo, nego opraskane ali izsušene kože, pa tudi za upleničene dojenčkaste rite. Če smo skuhali pretrdo kremo, jo lahko uporabimo za mazilo za ustnice, če pa je krema premehka, jo lahko zelo hitro zgostimo tako, da ji dodamo še malo voska ali kokosove masti.