Ognjičevo milo
Izdelava:
Posušene ognjičeve liste 2 uri kuhaš na nizkem ognju v olivnem olju. Odcediš in primešaš še ostala olja ter ohladiš na 50 stopinj. Lug počasi in previdno dodaš v destilirano vodo (in ne obratno, saj v tem primeru povzročiš burno in nevarno kemijsko reakcijo) ter ohladiš na 50 stopinj. Raztopino nato primešaš oljem in miksaš pol ure, da se masa malo zgosti. Miksaj pazljivo, ker lug lahko povzroči opekline. Zato toplo priporočam uporabo zaščitnih rokavic in očal ter dolge rokave. Primešaš sesekljane ognjičeve liste. Vliješ v plastično posodo, po vrhu za okras potreseš še malo ognjičevih listov, posodo zapreš in zaviješ v brisačo. Po kakem dnevu ali dveh milo vzameš iz posode in ga razrežeš na poljubne kose. Za vsak slučaj mu s pH trakovi ali pH metrom izmeriš še pH (med 9 in 10,5). Sušiš 6-8 tednov, raje dlje.
Čista milina!
Vse o milih na najboljši možen način lahko izveste na super blogu Moja domača kozmetika in v časopisu za tolmačenje znanosti Kvarkadabra.