Pirhi – naravne barve
Jajčka skuhamo v vodi, ki smo ji dodali izbrano rastlino ali začimbo ter nekaj kisa (dve žlici), da se barva lepše oprime lupine. Kuhamo jih okoli 30 minut. Stopnja obarvanosti je odvisna od tega ali so lupine jajc svetle ali temnejše rjave barve in od tega, kakšno količino posameznega barvila uporabimo. Jajčka pustimo v tekočini, da se popolnoma ohladijo. Ko so ohlajena, jih namažemo z oljem ali koščkom slanine, da se lepo svetijo.
V primeru, da kakšen jajček pri kuhanju poči, ni nobenih težav, saj je barva, ki pronica skozi počeno lupino, popolnoma naravna. Poleg tega pa dobi takšen jajček prav poseben okus po rastlini ali začimbi, ki smo jo uporabili.
Ne pozabite: za okrasitev lahko uporabite različne trave, listke ali cvetove, ki jih položite na lupino jajčka, jih ovijete (npr. z nogavico) in skuhate.
Barvito:
ROŽNATI/LILA/ ROZA PIRHI
– Odlijemo tekočino vložene pese, dodamo malo vode in v njej skuhamo in ohladimo jajčka.
RUMENI PIRHI
– V vodi skuhamo eno do dve skodelici ognjičevih cvetov, dodamo žlico ali dve kisa in v tej tekočini skuhamo jajčka.
– V vodo dodamo kurkumo (kar bogato) in v tekočini skuhamo jajčka. Kurkumo sem preizkusila, rezultat je res lep. Dobimo rumene do zlato rjave pirhe, odvisno od naravne barve jajčnih lupin in količine kurkume.
– Rumene pirhe dobimo tudi, če uporabimo kumino ali zeleni čaj ali kamilico – lahko tudi vse naštete sestavine, da bo barva bolj intenzivna.
VIJOLIČNO MODRI PIRHI
– Uporabimo olupke rdeče čebule.
– MODRI PIRHI
– Uporabimo liste rdečega zelja. Liste skuhamo in pustimo kar nekaj časa vreti, da izločijo barvo. Lahko jih tudi skuhamo in pustimo preko noči, da bo barva močnejša, nato pa drug dan v tem pripravku skuhamo jajčka.
ZLATO RJAVI PIRHI
– Uporabimo semena kopra.
RJAVI PIRHI
– Skuhamo cca 1 liter zelo močne prave kave (uporabimo lahko tudi instant). Dodamo jajčka in jih kuhamo cca 30 minut.
– Za rjave pirhe lahko uporabimo tudi čebulne liste
ORANŽNI PIRHI
– Uporabimo čili ali naribano korenje ali mleto rdečo papriko – lahko tudi vse naštete sestavine skupaj, da bo barvilo močnejše.
RDEČI PIRHI
– Potrebujemo veliko količino olupkov rdeče pese. Lahko dodamo še olupke rdeče čebule, da bo barva močnejša.
ZELENI PIRHI
– Jajčka pol ure kuhamo v špinači.
– Za zelene pirhe lahko uporabimo tudi: veliko zelenega čaja ali koprive ali preslico ali kislico ali regrat – cca 1/2 kg na 2 l vode
PRAV POSEBNI PIRHI
– Jajčka za eno uro namočimo v teran in jih nato v njem skuhamo. Dobili bomo res izjemne pirhe, saj bodo temno bordo do sivo rdeče barve s pridihom sive.
Moja najljubša varianta:
Zmešala sem precej kurkume, malo mlete rdeče paprike, malo čilija v prahu, stresla v vodo, dodala jajčka in jih kuhala dobre pol ure. Pustila sem jih v tekočini, da so se ohladila. Nato sem jih rahlo obrisala (popivnala) s papirno brisačko in jih z naoljeno vato dobro namazala. Dobila sem rumene in zlato rjave pirhe. V primeru, da se barva slabše prijema, dodajte še kakšno žlico prave kave ali pravega čaja.
Pustite domišljiji in iznajdljivosti proste roke. Uporabite različna zelišča, ki jih ne boste porabili za čaj (meta, melisa, rman, kamilice). Lahko tudi vse presežke stresete v lonec in v tej mešanici skuhate jajčka. Zanimivo bo videti, kako se bodo obarvala. Malo čaranja ne škodi.
Lepe praznike vam želim.
Irena Rabarbara