Zelemenjava

Pogosta vprašanja Copy

 

kaj je zelemenjava?

“Zelemenjava” (zelenjava + menjava) je gibanje in skupnost za izmenjavo pridelkov naših vrtov, ki temelji na druženju in prostovoljnem delu posameznikov.

lahko zelemenjavo organiziram tudi jaz?

Seveda. Trenutno Zelemenjava že poteka v teh slovenskih krajih in mestih. Naj se pridruži tudi tvoj domači kraj! Sporoči nam kontakt in lokacijo, da na seznam dodamo tudi tvojo zelemenjavno točko. 

Nasveti za pripravo Zelemenjave

Priprava Zelemenjave je preprosta in vam na bo vzela dovolj časa. Lotite se jo lahko tudi, če z organizacijo dogodkov nimate še nobenih izkušenj. Priprave pa so še hitrejše in predvsem zabavnejše, če na pomoč povabite še kakšnega prijatelja ali znanca, ki ga tovrstne stvari prav tako veselijo. Prvih nekaj Zelemenjav v novem kraju bo manjših, kar je povsem normalno, saj morajo krajani zanjo šele izvedeti in se nanjo navaditi, zato naj vas udeležba ne skrbi preveč, važno je, da ste naredili najtežji prvi korak in da se s prvimi udeleženci čim bolj imate fino.

 Če česa ne zmorete ali ne znate, se ne bojte prositi za pomoč sokrajanov, po naših izkušnjah vsi radi pomagajo, če jim le sporočite, kako konkretno lahko to storijo. Ne komplicirajte preveč, z improvizacijo se daleč pride. Bistvo Zelemenjave je prijetno druženje vrtičkarjev, ne pa vrhunska organizacija. Prav tako je pomembno, da na prvem srečanju predvsem osveščate sokrajane o principu Zelemenjave (izmenjava presežkov, ne prodaja izdelkov, solidarnost med sokrajani, druženje). Vzdušje naj bo prijazno in neformalno, menjalno valuto naj določita menjalca sama, naj bo čim bolj spontano in s čim manj pravil, to po naših izkušnjah najbolje deluje. Udeleženci, ki Zelemenjave še ne poznajo, pogosto sprašujejo, kaj vse lahko menjajo, oz. se pritožujejo, da bi zelo radi prišli pa nimajo ničesar za menjati. Te je treba potolažiti, da to ni res, saj ima z malo domišljije čisto vsak nekaj za prispevati, če vrta še nimajo, lahko recimo spečejo kakšno pecivo. Za Zelemenjavo pridejo v poštev semena, sadike, plodovi, domače marmelade, vložena zelenjava, domače slaščice, doma pečen kruh, čaji, zelišča, vrtnarske knjige, recepti, gobe, orehi, kostanj ipd.

Prostor: izberite javen prostor, ki ga imajo prebivalci radi in kjer se dobro počutijo, če je prostor prehoden, je prednost ta, da bo na vas naletelo tudi kaj naključnih mimoidočih in boste idejo kar na licu mesta lahko razširili še med ostale prebivalce. Če so tam že kakšne mize ali klopi, vam bo prihranjeno še to. Če jih ni, udeležence prosite, da pridejo z zabojčki, košarami, kamping mizicami, dekcami. Pomislite, kje bodo udeleženci lahko parkirali, da ne bodo pridelka težko nosili predaleč. Glede na to, da se menja pridelek direkt z vrta, je najlažje, da se dobite kje zunaj, da ne bodo zaprti prostori preveč umazani (z možnostjo, da pobegnete pod streho, če slučajno dežuje). Od primernih lokacij so ponavadi primerni krajevni parki, šole, gasilski domovi, kulturni domovi, domovi za ostarele, skupnostni vrtovi. V hladnejših mesecih pa se skušajte dogovoriti v gasilskem domu, domu krajanov, šoli, kakšnem prijetnem lokalčku.

Obveščanje: pošljite nam opis, pa ga bomo objavili na naši spletni strani, na Facebooku, na Twitterju in po majling listi. Vi pa poskrbite še za lokalno obveščanje, kar je najpomembnejše. Lahko vam oblikujemo letak, ki ga potem razobesite na primernih mestih, kot so knjižnica, šola, tržnica. Vrtičkarje, ki interneta ne uporabljajo, boste najlažje dosegli prek objave na radiu in v lokalnem časopisu, kontaktirajte kakega znanca od tam, pa vam bodo po moje z veseljem naredili to uslugo.

Čas: Po naših izkušnjah za srečanje povsem zadostujeta 2 uri, če je srečanje daljše in ni nobenega programa, vzdušje pade, kar je škoda. Tako da določite fiksen začetek in fiksen konec Zelemenjave.

Za vsa vprašanja in pomoč smo na voljo. Javite, kako vam gre in če kar koli potrebujete: zbiralnik@zelemenjava.si.

Novi Zelemenjavi želimo uspešno, predvsem pa veselo sobivanje z vašim krajem.

zakaj brez denarja?

Spodbujamo solidarnost, dobrosrčnost, druženje in spoštovanje dela naših rok. Pri menjavi “blago za blago” tako lahko sodelujemo vsi, ne glede na naš družbeni ali ekonomski položaj.

Scroll Up