Zeleni ajvar
Potrebujemo:
3 kg zelenih paradižnikov, 1 kg paprike (lahko različnih barv), 1/2 kg čebule, 3 stroke česna, 1 večjo korenino naribanega hrena, 3 dl gorčice, 3 dl olja, 2 dl kisa, 2 dl vode, 2 žlici sladkorja, 3 žlice soli
Paradižnik, papriko, čebulo in česen zrežemo na manjše koščke ali zmeljemo, vendar tako, da so še vidni koščki. Zelenjavo damo kuhati v večji lonec. Dodamo olje, kis, vodo, sladkor, sol. Kuhamo na zmerni temperaturi cca 1 uro, da odvečna tekočina izpari. Vmes pridno mešamo, da se nam ne prismodi. Masa mora biti gosta. Odstavimo, malo ohladimo in dobro vmešamo še gorčico in nariban hren. Naložimo v kozarčke in zapremo. Hranimo v temnem in hladnem prostoru (shramba, hladilnik).
Namigi:
- Različic tega recepta je toliko kot kuharic, zato dajte svoji domišljiji prosto pot in pogumno poizkusite ustvariti čisto svojo varianto.
- Sestavine in količine v receptu so okvirne. Priporočam, da iz manjše količine navedenih sestavin naredite preizkus, nato pa recept prilagodite svojemu okusu – manj kisa ali gorčice, več soli itd.
- Dodamo lahko še marsikaj, npr. sladki ali pekoči feferon in še drugo zelenjavo (melancane, paradižnike različnih barv, korenje …) ter različne začimbe in zelišča (lovorjev list, poper, bazilika, timijan …). Konec vrtnarske sezone se lahko poigramo in naredimo različne variante zelenjavnih prilog.
- Surovi zeleni paradižniki naj bi bili škodljivi, zato jih moramo pred uporabo prekuhati. Zelo drobne, temno zelene paradižnike, pri katerih je videti, da ne bodo več zrasli, ne uporabljamo.
Irena Rabarbara